...
HAVA DURUMU
hava durumu

Diyarbakir

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 12809 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Diyarbakır karpuzu 29 kilogram’a düştü

20 Eylül 2016 - 1.245 kez okunmuş
Ana Sayfa » Ekonomi»Diyarbakır karpuzu 29 kilogram’a düştü

karpuz-2

Diyarbakır’da her yıl kilogramı giderek artan Diyarbakır karpuzu bu yıl ‘mantar’ hastalığı nedeniyle 29 kilograma düştü. İki yıl önce 62, geçtiğimiz yıl da 54 kilogram ağırlığı ile yarışmada birincilik alan Diyarbakır karpuzundaki bu düşüş hava sıcaklığına bağlandı. Karpuz yetiştiricisi Adil Aydın, Bu yıl ki hedefledikleri karpuz ağırlığında mantar hastalığı nedeniyle büyük düşüş yaşadığını ifade etti.

6. Diyarbakır kültür ve karpuz tanıtım festivali etkinlikleri start alırken, bu etkinlikler arasında yer alan Karpuz Yarışmasında yarışacak karpuzlar bu yıl görülen ‘mantar’ hastalığından dolayı küçük kilolarda olacak. Daha önce festival kapsamında düzenlenen yarışmalarda 62 ve 54 kilogram ağırlığında ödüle layık görülen karpuzlar, bu yıl 29 kilograma kadar düştü.

54 KİLODAN 29 KİLOGRAM’A DÜŞTÜ

Diyarbakır’ın karpuz yetiştiricisi Adil Aydın, Diyarbakır karpuzunun bu yıl mantar hastalığından dolayı yetişmediğine işaret ederek, Daha önce 64 ve 52 kilo ağırlığında yetiştirilen karpuz bu yıl 29 kiloya kadar indiğini söyledi.

AŞIRI SICAK KARPUZU VURDU

Bu yıl havaların sıcak olması ve Haziran ayında yağan yağıştan dolayı karpuzlarda mantar hastalığı görüldüğüne işaret eden Aydın, “Bu bu hastalığa ayrıca kanser hastalığı diyoruz. Bu fideler karpuz 5-10 kiloya geldiği zaman kuruyor. Ya da fide de büyüme gelişmiyor. Bunun teşhisi de, ilacı da yok. Böyle olunca da bunun sıkıntısını yaşıyoruz” diye konuştu.

KARPUZU BAKİR TARLALARDA YETİŞTİRİYORUZ

Aydın, Ziraai Tarımsal Araştırmalar Enstitüsü’ndeki bir ekibin hastalığın ardından tarlada incelemelerde bulunduklarını vurgulayarak, şöyle dedi: “Yapılan incelemelerde karpuz’daki hastalığının çözümünün olmadığını söylediler. Hastalığının nedeninin karpuz ekilen arazilerin ham olmaması ve tohumdan kaynaklandığını söylediler. Ancak biz karpuz yetiştiricileri olarak, bizim karpuz ektiğimiz yerler bakir yani hiç ekim yapılmayan arazilerdir. Üreticiler olarak, ekilmemiş tarlada yetişen en büyük karpuzdan tohumu alıyoruz. Mevcut tohumları sürekli değiştirerek, kullanıyoruz.

29 KİLOLUK KARPUZ İKİNCİ ÜRÜNDÜR

Bu yılki karpuz yarışmasındaki karpuz 29 kilogram olacak. Bu da ikinci üründür. Temmuz ayından sonra ekilen ürünlerde hafif bir serinleme oldu. Karpuz sezonunun dışında ekilen karpuzdan bir verim alamazsınız. Diyarbakır’da karpuz sezonu Nisan-Mayıs aylarından başlar, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayında sona erer. Şuanki ürün Haziran’dan sonra buğdayların, mercimeklerin ekiminin yapılmasından sonraki hasattan herhangi bir büyüklük ve verim beklenemez”

(Sait BAYRAM’ın Özel Haberi)

1218 Total Views 2 Views Today

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

İlgili Terimler :
TemaFabrika