Evden eve nakliyat sitemiz istanbul ilçelerindeki. Firmalarin listesi icin lutfen ziyaret ediniz. gaziosmanpaşa evden eve nakliyat gaziosmanpasa evden eve nakliyat/ kağıthane evden eve nakliyat uluslararası evden eve nakliyat tuzla evden eve nakliyat halkalı evden eve nakliyat
Dolar : Alış : 4.7077 / Satış : 4.7162
Euro : Alış : 5.4848 / Satış : 5.4946
HAVA DURUMU
hava durumu

Diyarbakir36°CSıcak

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 21 Kategoride 14272 İçerik Bulunuyor.

SON DAKİKA

Dutlar silkelendi kazanlara konuldu

09 Haziran 2016 - 798 kez okunmuş
Ana Sayfa » Ekonomi»Dutlar silkelendi kazanlara konuldu

kazanlara konuldu

Lice’ye bağlı Daralan köyünde yaşayan kadınlar, yazın gelmesiyle pekmez yapmaya başladı. Komşularıyla birlikte hazırlıklarını yapan Saciye Dolan, dut pekmezinin faydalarını da anlattı.

Halk arasında genel olarak kansızlık ve ülsere iyi geldiği, enerji verdiği bilinen pekmezin faydaları saymakla bitmiyor. Tüketilirken de pekmezin katkısız doğal olarak yapılmasına dikkat edilir. Köylerde kadınların ellerinden çıkan pekmez, çok zahmetli olmasına rağmen gönül rahatlığıyla yeniyor. Jınha’da yer alan habere göre, Diyarbakır’ın Lice ilçesinde de yazın gelmesiyle kadınlar, hep birlikte topladıkları dutları kazanlarda kaynatmaya başladı. Daralan köyünde yaşayan Saciye Dolan, her yıl Haziran ayından itibaren dut pekmezini yapmaya başladıklarını söyleyerek yapım aşamasını şöyle anlattı:

“Öncelikle yetişen dutlarımızı toplamak için ağaca çıkıyoruz. Ağacın altına büyük ve temiz bir çarşaf tutuyoruz. Ardından ağacı silkelemeye başlıyoruz. Düşen dutları bir kovaya koyup topluyoruz. Topladığımız dutları büyük bir kazana koyup kazanı da ateşin üstüne veriyoruz ve kaynatmaya başlıyoruz. Kaynama aşamasında sürekli karıştırmak ve üstüne çıkan köpüğü temizlemek zorundayız. Dutlar kazanın içinde iyicene kaynadıktan sonra suyu süzmek için torbalara koyuyoruz. Süzülen dut suyunu tepsinin üzerine koyup dama götürüp güneşte 5-10 gün bekletiyoruz.”

“EN ZAHMETLİ YANI DUT SİLKELEMEK”

Yaptıkları işin en zahmetli yanının ağaçlara çıkıp dut silkelemek olduğunu belirten Dolan, “Sürekli karıştırmak da zahmetli bir iş. Yaptığımız iş her ne kadar zahmetli olsa da en azından kendi yaptığımız pekmezin sağlıklı ve doğal olduğunu biliyoruz” dedi. Saciye Dolan, yapılan pekmezin bazen 2 bazen de 4 kiloluk şişelerde çıktığını ve bir aileye yetecek kadar olduğunu kaydetti. Dolan, dut pekmezinin birçok rahatsızlığa iyi geldiğini söyleyerek faydalarını da şöyle sıraladı: “Kansızlık çeken hastalarda çok büyük yararlar sağlar. Mide hastalıklarına özellikle de ülser şikayetine karşı faydalıdır. Astım ve bronşit hastalıklarına karşı yararlıdır. Soğuğa karşı vücut direncini artırıcı özelliğe sahiptir. Sporcular için bir enerji deposudur. Bebeklerin büyümesinde ve gelişmesinde yardımcı olur. Çocukların zeka gelişimine yardım eder. Gargara şeklinde ağızda ve boğazda çalkalandığında mikroplara ve yaralara karşı faydalıdır. Çocuklarda sık rastlanan ve yaygın olan pamukçuk rahatsızlığında da kullanılmaktadır.”

390 Total Views 1 Views Today

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

İlgili Terimler :

BENZER HABERLER

KÖŞE YAZARLARI

Tüm Yazarlar
..