Liseli ifşa
Dolar : Alış : 3.6256 / Satış : 3.6322
Euro : Alış : 3.9140 / Satış : 3.9211
mediclub
HAVA DURUMU
hava durumu

Diyarbakir16°CAz Bulutlu

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 19 Kategoride 12331 İçerik Bulunuyor.

Dikkat! sofrada tuz-ak var

09 Temmuz 2015 - 316 kez okunmuş
Ana Sayfa » Yaşam»Dikkat! sofrada tuz-ak var

Ramazan’da oruç nedeniyle beslenme alışkanlıkları değişen tansiyon ve kolesterol hastaları,  bayramda dengeli beslenmeye özen göstermelidir.

HABER MERKEZİ

Memorial Diyarbakır Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Cegerğun Polat, Ramazan Bayramı’nda tansiyon ve kolesterol hastalarının bayramda dikkat etmesi gereken noktalar hakkında bilgi verdi.

BAYRAM SOFRALARI TANSİYONUNUZU YÜKSELTMESİN

Türkiye’de yanlış beslenme alışkanlıkları nedeniyle artan tuz tüketimi özellikle tansiyon hastası olanlar için büyük bir sorun haline gelmiş durumdadır. Normal sağlıklı bir insanın günlük tuz ihtiyacı ortalama 4-5 gramdır. Ancak ülkemizde bu durum günlük 15 gramı aşmaktadır. Tuza biz “dikkat sofrada tuz-ak var” diyoruz çünkü günlük yenen yemeklerde insanlarımız tuzu farkında bile olmadan tüketmesi başta tansiyon olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olabiliyor. Bu nedenle özellikle kalp ve tansiyon hastalarının yemeklerine ek olarak tuz konulmaması gerekir.

BAYRAM ZİYARETLERİNDE SUNULAN İKRAMLARA HAYIR DEYİN

Özellikle Ramazan ayından hemen sonra insanlar için özel bir gün olan bayramda yapılan yemekler, tatlılar kolesterol ve tansiyon açısından büyük tehdit oluşturmaktadır. Çünkü bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlar, kalp ve tansiyon hastalarına göre hazırlanmamaktadır. Bu yüzden tansiyonu ve kolesterolü olan hastalar, ziyaretler sırasında sunulan uygun olamayan ikramları yememeleri en uygun seçenek olacaktır.

AİLESİNDE KALP HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT!

Bayramlarda geleneklerimize göre hazırlanan yemekler kırmızı et ağırlıktadır. Bunun yanında tatlılar, şekerler de yoğun olarak tüketilmektedir. Bu durum ani yağ ve kolesterol yükselmesine sebebiyet verebilir. Özellikle ailesinde kalp, şeker ve tansiyon hastalığı olanlar bayramlarda yemek konusunda hassas olmalıdır.

BAYRAMDA DÜZENLİ TANSİYON ÖLÇÜMÜ ÖNEMLİ

Tansiyon hastaları tarafından yenilen tuzlu besinler, tansiyonun yükselmesine neden olmaktadır. Bu durum, beyin kanamasını, kalp krizini ve kalp yetmezliğini tetikleyebilir. Tansiyon hastaları için gerek beslenme gerekse günlük yaşam alışkanlıklarının değiştiği bayramda,  günün belirli saatlerinde tansiyonlarını ölçmeli, ani yükselmelerde mutlaka en yakın sağlık kuruluşlarına başvurmalıdır.

BAYRAM ZİYARETLERİ AKŞAM ÜZERİNE ERTELENMELİ

Bayramda tansiyon hastalarının; sabah, öğle ve akşam öğünlerinde hafif ve sağlıklı beslenmeleri gerekir. Güne ara öğünler de eklenip, hafif yürüyüşlerle vücudun oruç sonrası eski dengesini kazanması sağlanmalıdır. Sodyum içeren tuzlu besinler yerine, potasyum içeren taze meyve ve sebze, kalsiyum içeren yoğurt, diyet süt tüketilmelidir. Ayrıca bayramın yaza denk gelmesi sebebiyle güneşin yoğun olduğu saatlerde bayram ziyaretleri akşam serinliğine ertelenmelidir. Eğer dışarı çıkmak gerekiyorsa, güneşe karşı koruyucu önlemler alınmalıdır.

Uz. Dr. Cegerğun Polat

146 Total Views 1 Views Today

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz

İlgili Terimler :
TemaFabrika